Alles wat je wilt weten over Novak Djokovic

Alles wat je wilt weten over Novak Djokovic

door Lauren Dethier

De naam Novak Djokovic is geen onbekende voor iedereen die van tennis houdt. Benieuwd waar deze tennisster voor staat? Laten we in de wereld van Novak Djokovic duiken en ontdekken wat hem tot een waar icoon van de sport maakt! 


Veelgestelde vragen over Novak Djokovic

Wie is Novak Djokovic? 
Novak Djokovic is een van de grootste mannelijke atleten aller tijden. Met 24 Grand Slam-titels op zijn naam is de Servische tennisser momenteel recordhouder voor het meeste aantal weken op nummer 1 wereldwijd. 

Waar is Novak Djokovic geboren?
Novak Djokovic is geboren op 22 mei 1987 in Belgrado, Servië. 

Hoe lang is Novak Djokovic? 
1,88 m lang.

Is Djokovic veganist? 
Djokovic staat bekend om zijn plantaardige en glutenvrije dieet. Hoewel hij niet graag als veganist wordt bestempeld, vermijdt Djokovic grotendeels het eten van vlees, vis of het gebruik van dierlijke producten. 

Hoeveel kinderen heeft Djokovic? 
Novak en zijn vrouw Jelena hebben twee kinderen: een zoon Stefan (geboren in oktober 2014) en een dochter Tara (geboren in september 2017). 

Hoeveel Grand Slams heeft Djokovic gewonnen? 
Novak heeft een record gevestigd door 24 Grand Slams in het mannen enkelspel te winnen, waaronder een record van tien Australian Open-titels. 

Welk racket gebruikt Novak Djokovic? 
Novak gebruikt een HEAD PT 346.1 pro stock racket met geheime op maat gemaakte elementen. 

Hoeveel Wimbledons heeft Djokovic gewonnen?
7

Hoeveel titels heeft Novak Djokovic?
In totaal heeft hij 96 enkelspeltitels gewonnen, waaronder een recordaantal van 69 grote titels (24 majors, 39 Masters en een record van zes eindejaarskampioenschappen).

Waarom heet Novak Djokovic Nole?
Zoals je misschien hebt gemerkt aan zijn social media-handle (@djokernole op Instagram), draagt Novak soms de naam Nole. Nole is een veelgebruikte bijnaam voor het woord Novak in het Servisch. 


Interview met Novak "Nole" Djokovic

Voor de Novak fans die alle feiten hierboven al wisten en hoopten nog iets meer te weten te komen, staat jullie iets moois te wachten! We hebben onze geliefde ambassadeur gesproken om meer te weten te komen over zijn training, routine en hobby's. Lees verder! 

 

Hoe push je jezelf als een van de beste atleten aller tijden? Hoe verleg je voortdurend je grenzen?

Novak: Het begint met de intentie. Het is altijd mijn bedoeling geweest om elk toernooi dat ik speel, te winnen en ook om de beste speler ter wereld te worden. Dat brengt natuurlijk veel verwachtingen en druk met zich mee, maar ik denk dat dat ook een drijfveer is en iets dat me tijdens mijn hele carrière heeft gemotiveerd. 


Van jongs af aan wist ik dat ik er klaar voor was om me volledig te wijden aan het tennis en het leven van een professionele atleet. In onze sport gaat dat gepaard met veel tijd weg van huis en soms voel je je dan eenzaam. Maar dit zijn zeker de momenten die je karakter versterken, die bepalen wie je bent en wat je wilt bereiken. Op die momenten kies ik ervoor om me op mijn doelen te richten en tegen mezelf te zeggen dat mijn dromen haalbaar zijn. 


Hoe ga je om met negatieve gedachten/emoties bij een verlies?

Novak: Als je matchpunten tegenvallen, of als je nog maar een paar punten verwijderd bent van het verlies van de wedstrijd, kan je het gevoel hebben dat je op het punt staat om te verliezen en dat speelt met je geest. Mensen denken soms dat als je al heel lang aan de top meedraait, je geen angst of momenten meer hebt waarop je aan jezelf twijfelt en dat is gewoon niet waar. We hebben ze absoluut en ik heb ze eigenlijk net zoveel als ieder ander. Wat mij helpt om beter met deze momenten om te gaan is gewoon de ervaring, omdat ik vaker in deze situaties heb gezeten dan de meeste andere spelers. Dat, en mijn vermogen om zo goed mogelijk met deze emoties om te gaan als ze naar boven komen. 

Het is geen gegarandeerde methode en het werkt niet altijd, maar in mijn geval heb ik het geluk dat ik de meeste keren dat ik moeilijke momenten had en dicht bij een nederlaag was, erin geslaagd ben om dingen om te draaien door in mezelf en mijn capaciteiten te geloven. 


Welke rol speelt hydratatie bij het op peil houden van je prestaties? Of beter gezegd, hoe integreer je hydratatie in je dagelijkse routine, zowel op als naast het veld? 

Novak: Hydratatie speelt een zeer belangrijke rol. Het is een van de meest integrale onderdelen van gezondheid in het algemeen, maar nog meer als professionele atleet. Als sporter moet je de hoeveelheid vloeistoffen die je elke dag inneemt, of dat nu water, elektrolyten, mineralen, vitaminen of antioxidanten zijn, in de gaten houden en proberen je dieet en training en herstel met elkaar in balans te brengen. Het is echt een voltijdse baan, zelfs naast het veld. 

Als je de beste wilt zijn en blijven in deze wereld, moet je echt nadenken over elk aspect van je leven, je dieet en hoe hydratatie je prestaties beïnvloedt. Het is onnodig om te zeggen dat als je niet hydrateert voor een wedstrijd, je jezelf op een mislukking voorbereidt, want als je de tennisbaan oploopt, zou je je al goed gehydrateerd moeten voelen en klaar moeten zijn voor je wedstrijd. Als professionele sporter moet je jezelf nooit in situaties laten komen waarin je uitgedroogd bent. Natuurlijk kan dit soms niet worden verholpen als het extreem warm is, of als je je in extreme omstandigheden bevindt, maar hydratatie is superbelangrijk voor elke sporter.


Kan je ons iets vertellen over je training na het toernooi?

Novak: Na een toernooi richt ik me normaal gesproken op actief herstel, waarbij ik de natuurlijke eigenschappen van water gebruik om de gewrichten of spieren te ontspannen die tijdens het toernooi overbelast zijn geraakt. Normaal gesproken probeer ik in het water te gaan - de zee als dat kan, of een zwembad. Massagebehandelingen helpen ook bij de bloedsomloop en het herstelproces. Voor mentaal herstel probeer ik tijd door te brengen met dierbaren en te genieten van quality time met hen, even weg uit de tenniswereld... Het is belangrijk om dingen in balans te houden! 


Hoe begin je opnieuw aan een actieve voorbereiding op een toernooi, of beter gezegd, hoe schakel je over van de postroutine naar de toernooivoorbereiding? 

Novak: Over het algemeen moet je goed hydrateren tijdens de tour, maar ook erna. Ik probeer mezelf en de mensen om me heen eraan te herinneren om genoeg elektrolyten te drinken en natuurlijk de voeding en het dieet. Dat is superbelangrijk voor mijn holistische benadering en welzijn.

Als ik de motoren weer aanzet, geef ik mezelf graag een geleidelijke start. Voor een wedstrijd breng ik een paar dagen door in de sportschool en buiten. Ik ben graag buiten en doe activiteiten zoals joggen, fietsen... wat dan ook. Zwemmen ook. Ik ben graag verbonden met de natuur en ik denk dat dit je ook kracht geeft, niet alleen fysiek en mentaal maar ook emotioneel. 

Vanaf daar is het stap voor stap de intensiteit verhogen, wat isometrische oefeningen doen en dan naar de tennisbaan waar ik geleidelijk de intensiteit verhoog. Hoe dichter je bij het toernooi komt, hoe meer punten je speelt omdat je jezelf wilt testen - je beweegt wat rond en komt in de buurt van dat soort competitieniveau dat je nodig hebt om op je best te kunnen spelen. Op dit moment doe ik het heel rustig aan, probeer tijd te vinden voor de natuur en mezelf wat hoofdruimte te geven om weer op het goede spoor te komen door mentale voorbereiding.  


Wat is je favoriete vrijetijdsbesteding? Naast tennis natuurlijk?

Novak: Ik hou van wandelen. Ik ben opgegroeid op een berg hier in Servië en heb veel van mijn jeugd doorgebracht met het beklimmen van bergen, heuvels en gewoon op en neer gaan, tijd doorbrengen in het bos. Dat is mijn natuurlijke habitat. Ik ben graag in de natuur en als ik er een paar dagen niet ben geweest, voel ik al dat ik het mis. Ik denk dat het superbelangrijk is. Natuurlijk is alles in het leven relatief en heel individueel en we zijn allemaal verschillend. Maar ik denk dat we collectief meer aandacht moeten besteden aan de natuur of beter gezegd aan hoe we met de natuur omgaan. 

De natuur is wie we zijn: het is een deel van ons en wij zijn een deel van de natuur. We onderschatten soms de kracht van een wandeling in het park, een duik in zee, een fiets- of kajaktocht, of wat dan ook. Elke activiteit in de buitenlucht die je blootstelt aan zonlicht, die je in staat stelt om in de natuur te zijn en de essentiële voedingsstoffen in te ademen die je nodig hebt. Dit brengt me op een bepaalde manier weer in balans. Het brengt me rust, sereniteit en tegelijkertijd verfrist het mijn energie zodat ik klaar ben voor de volgende activiteit.