Proud to be proud

Regenbogen overal

Bij het aanbreken van de maand juni verschijnen overal rondom ons regenbogen en kleurrijke versieringen. Dat betekent maar 1 ding: Pride Month! Tijdens deze historisch belangrijke maand grijpen mensen over de hele wereld, zowel LGBTIQA+ gemeenschappen als bondgenoten, naar hun regenboogvlaggen, lopen ze door de straten en vieren ze Pride Month. Nu vraag je je waarschijnlijk af: waarom juni? En waarom is dat zo belangrijk?

Wat is Pride Month?

Pride Month herdenkt een historische gebeurtenis, vandaag bekend als de Stonewall-rellen, en viert LGBTIQA+ activisme en cultuur. Heb je je ooit afgevraagd hoe dat zo gekomen is?

De geschiedenis van Pride gaat terug tot juni 1969 in de Verenigde Staten, toen homoseksualiteit nog werd beschouwd als een psychische stoornis. Homoseksuele mannen en vrouwen, evenals de transgendergemeenschap, moesten verbergen van wie ze houden en wie ze zijn omdat homoseksuele handelingen illegaal bleven in alle staten, met Illinois als enige uitzondering. Bars en restaurants konden worden gesloten omdat ze homoseksuele werknemers hadden of homoseksuele klanten bedienden. Daarom werden de meeste homobars in New York City in die tijd gerund door de maffia, die de ordehandhavers omkocht, terwijl ze de homoseksuele klanten chanteerde door te dreigen hen te "outen". Politie-invallen in deze zaken waren vrij normaal.

De gewelddadige inval in de Stonewall Inn, een populaire en veilige haven voor de New Yorkse LGBTIQA+ gemeenschap, op 28 juni 1969 kwam dus niet als een grote verrassing. Undercover politieagenten drongen de bar binnen en arresteerden het personeel, maar ook travestieten en andere aanwezigen die waren gekleed volgens hun biologische geslacht. "Zich vermommen" als lid van het andere geslacht was een misdaad.

Die warme zomeravond veranderde er echter iets: de gemeenschap besloot terug te vechten en reageerde voor het eerst op de discriminatie. Die confrontatie mondde uit in dagenlange protesten en gewelddadige confrontaties. Een nieuw tijdperk van verzet was ingezet en de basis voor de LGBTIQA+ rechtenbeweging zoals we die vandaag kennen, was gelegd.

Liefde is liefde, maar niet overal

Sindsdien heeft de LGBTIQA+ rechtenbeweging zich in de loop der jaren verder gevormd en ontwikkeld. Het homohuwelijk is in verschillende landen over de hele wereld legaal en we beginnen een betere vertegenwoordiging van de gemeenschap in de massamedia te zien. De strijd voor gelijkheid is echter nog lang niet gestreden. Hier zijn een paar onthutsende feiten:

- In meer dan de helft van de 193 lidstaten van de Verenigde Naties is discriminatie op grond van seksuele geaardheid niet verboden
- Nationale wetten die relaties tussen instemmende volwassenen van hetzelfde geslacht strafbaar stellen, zijn nog steeds van kracht in minstens 67 landen, waarvoor in 11 landen de doodstraf geldt.
- Transseksualiteit is in 13 landen strafbaar.
- De zogenaamde "bekeringstherapie" (onrechtmatige praktijken om van seksuele geaardheid en genderidentiteit te veranderen) is slechts in 5 landen ter wereld verboden.

Het is duidelijk dat LGBTIQA+-rechten niet als vanzelfsprekend kunnen en mogen worden beschouwd: discriminatie, homofobie en transfobie zijn nog steeds aanwezig in onze samenleving. De jaarlijkse Pride Parade creëert een veilige ruimte voor de acceptatie en zelfexpressie van deze gemeenschap, maar ook voor het herdenken van de Pride-geschiedenis, het uiten van bezorgdheden en pijnpunten, en het wijzen op de stappen die gezet moeten worden zodat we dichter bij gelijkheid voor iedereen kunnen komen.

De perfecte ambassadeur

Hier bij waterdrop® omarmen we diversiteit en zijn we tegen alle vormen van discriminatie. We weten dat LGBTIQA+ gemeenschappen over de hele wereld nog elke dag worstelen met ongelijkheid en onrechtvaardigheid. Het is belangrijk voor ons om de stemmen en rechten van mensen binnen deze gemeenschap te helpen versterken. We zijn er trots op om naast hen te staan met de fantastische Eurovisiester Conchita Wurst en de mensenrechtenorganisaties OutRight Action International en Queer Base te steunen.


Conchita Wurst is een getalenteerde artiest en performer, en bekend door zijn winnende debuut op het Eurovisiesongfestival van 2014. Sindsdien is hij mensen blijven inspireren om geluk na te streven met zijn kunst en muziek. Zijn inzet voor een betere wereld houdt daar niet op: hij zet zich ook in voor de strijd tegen discriminatie, vooral voor de queergemeenschap. Als ambassadeur van de campagne “Free & Equal” van de Verenigde Naties, gericht op het bevorderen van gelijke rechten voor en een eerlijke behandeling van LGBTIQA+-mensen, werkt hij hard om het bewustzijn hierover te verspreiden waar en wanneer hij maar kan.

Als ambassadeur voor de waterdrop® Rainbow Bottle 2022 wil hij de boodschap van acceptatie en het idee van "zelfliefde is zelfzorg" onder de aandacht brengen. Dit begint met kleine dingen, zoals een gezond dieet, meditatie en natuurlijk voldoende water drinken. Zo is de boodschap “Drink More Water, BE PROUD.” ontstaan - de ultieme verbinding tussen zelfzorg en zelfliefde.

Wij steunen Conchita in haar strijd voor een rechtvaardigere wereld door 10% van elke verkochte Rainbow Bottle te doneren aan twee ongelooflijke LGBTIQA+ organisaties - zowel internationaal als lokaal - Outright Action International en Queer Base.

Uit de kast komen met Outright

Outright Action International, of kortweg Outright, is een niet-gouvernementele mensenrechtenorganisatie die samen met lokale partners elke vorm van discriminatie van lesbiennes, homo's, biseksuelen, transgenders, interseksuelen en queer mensen documenteert en bestrijdt door wettelijke en sociale transformatie in hun landen te ondersteunen en te bevorderen. Outright is de enige LGBTIQA+ organisatie met een permanente aanwezigheid en een consultatieve status bij de VN, waardoor zij toezicht kan houden op bijna 200 regeringen over de hele wereld en een cruciale rol kan spelen wanneer er een dreiging of een kans is voor verbeteringen met betrekking tot de mensenrechten in die landen.

Zoals je je wellicht herinnert, hebben we dankzij de Rainbow Bottle-campagne van vorig jaar 35.000 euro kunnen schenken aan Outright Action International, de grootste donatie die de organisatie ooit heeft ontvangen... en dit jaar hebben we onszelf een even ambitieus doel gesteld.

Dit bedrag ging naar de ondersteuning van alle activiteiten die OutRight promoot en organiseert, en die de voorbije 30 jaar nog steeds een reële impact hebben op het leven van mensen. Om er een paar te noemen: OutRight coördineerde mee een baanbrekende wet tegen de discriminatie van de LGBTIQA+ gemeenschap in de Filipijnen, legde de basis voor Irak's eerste en enige LGBTIQA+ organisatie en initieerde regionale LGBTIQA+ groepen in de Caraïben en Zuidoost-Azië en Jamaica's eerste trans organisatie. 

Een thuis voor iedereen

QueerBase is een NGO gevestigd in Wenen, de thuisbasis van waterdrop®, die steun biedt aan iedereen die vervolgd of gediscrimineerd wordt vanwege zijn/haar seksualiteit of genderidentiteit in het land waar hij/zij vandaan komt. QueerBase steunt homo's, lesbiennes, transgenders, biseksuelen, interseksuelen en queer mensen die naar Oostenrijk zijn gevlucht en helpt hen te beschermen en integreren.

QueerBase doet dit door ontheemde personen te ondersteunen tijdens juridische en administratieve zaken, maar ook door adviesverlening in de gemeenschap en haar netwerk in Oostenrijk aan te bieden.

QueerBase werkt samen met verschillende organisaties in heel Oostenrijk om specifieke zorg en ondersteuning te bieden aan LGBTIQA+ mensen; van geestelijke gezondheidszorg tot hulp bij accommodatie en onderwijs. Ze geven ook trainingen aan organisaties die asielzoekers helpen.

Vier de liefde in al haar kleuren

"Liefde is liefde" moet niet alleen een uitdrukking zijn, maar een realiteit voor iedereen. Pride Month herdenkt de allereerste strijd van de gemeenschap voor gelijkheid en viert LGBTIQA+ activisme en cultuur. Pride vieringen over de hele wereld zijn nog steeds belangrijk en zullen dat blijven totdat elk lid van de LGBTIQA+ gemeenschap het recht heeft om gelukkig en vrij te leven en lief te hebben, zonder geconfronteerd te worden met enige vorm van discriminatie op administratief, juridisch of persoonlijk vlak.

Wij willen ons graag aansluiten bij onze ambassadeur, Conchita Wurst, om die verandering aan te moedigen. Van elke Rainbow Bottle 2022 die wordt verkocht, zal 10% gaan naar Outright Action International en Queer Base om hun geweldige werk, zowel lokaal in Wenen als wereldwijd, te steunen.

Volg ons!

Er is altijd iets te beleven: volg ons nu op social media en wees altijd op de hoogte van de nieuwste producten, aankondigingen, promoties en nog veel meer. Onze geweldige community kijkt ernaar uit om je te mogen verwelkomen!