Duurzaamheid in het productieproces: Zo doen we dat bij waterdrop®

Duurzaamheid in het productieproces: Zo doen we dat bij waterdrop®

door Lauren Dethier

Met meer dan 2 miljoen tevreden klanten over de hele wereld is de vraag naar onze fruitige blokjes exponentieel gegroeid sinds we begonnen met onze hydratatiemissie. Desondanks zijn onze visie en missie hetzelfde gebleven sinds dag 1: hydratatie gemakkelijk, lekker en vooral duurzaam maken voor iedereen.

Met dagelijks ongeveer 700.000 hydratatieblokjes in alle smaken en uitvoeringen is het belangrijker dan ooit dat duurzaamheid voorop blijft staan bij al onze beslissingen. Om meer te weten te komen over hoe wij de duurzaamheidsnormen in de productie handhaven, gingen wij om de tafel zitten met COO Christoph Hermann (CH) en Chief Supply Chain Officer Sebastian Heinrich (SH) om te praten over hoe wij voldoen aan de huidige eisen zonder afbreuk te doen aan onze overtuigingen. 


We beginnen met een vraag die we 2019384756 keer hebben gehoord van onze geliefde Community: waarom hebben jullie gekozen voor plastic cupjes, ook al geloven jullie in een wereld zonder plastic flessen? 

SH: Nou, laten we zeggen dat we echt geprobeerd hebben om een alternatief te vinden, maar omdat de natuurlijke ingrediënten, zoals extracten en vitaminen, goed beschermd moeten worden tegen omgevingsfactoren, zoals vocht, wisten we vanaf het begin dat er geen alternatieve verpakking bestond - nog niet uitgevonden, in ieder geval! Het is echter belangrijk op te merken dat niet alle soorten plastic gelijk zijn. Na alle mogelijkheden te hebben afgewogen, hebben we gekozen voor polypropyleen, omdat dat minder energie vraagt bij de productie dan andere kunststoffen en het gemakkelijkst te recyclen is. Elk cupje uit PP kan tot 4 keer worden gerecycled, waardoor het de meest milieuvriendelijke keuze is van alle kunststoffen. 

CH: Het is ook belangrijk om te benadrukken dat we, hoewel we nog niet plasticvrij zijn, grote stappen zetten om de hoeveelheid plastic flessen te beperken. Elke 12-Pack die een klant koopt, vervangt ongeveer 12 flessen drank die hij elders zou hebben gekocht. Bovendien is de hoeveelheid plastic die nodig is voor één 12-Pack net iets groter dan een flessendop (1 flessendop = 10 waterdrop® cupjes). Dus, hoewel we niet echt kunnen zeggen dat we plasticvrij zijn, zijn we er trots op dat we met onze blokjes de behoefte aan plastic helpen verminderen. Je moet ergens beginnen, toch?


Hoe zorg je ervoor dat de duurzaamheid in het hele productieproces gegarandeerd blijft?

SH: Aangezien onze Microdrinks worden geproduceerd met een focus op duurzaamheid, steunen onze productie- en verpakkingsprocessen voornamelijk op hernieuwbare energiebronnen en gebruiken we waar nodig energie-efficiënte technologieën. Wat we uiteindelijk niet gebruiken, d.w.z. productieafval, wordt altijd gerecycleerd. Wij gebruiken ook CO2-efficiënte pelletverwarming voor de productieruimtes en waar mogelijk systemen voor energierecuperatie. Aangezien ons product licht van gewicht is, wordt de CO2-uitstoot tijdens het vervoer aanzienlijk verminderd (in vergelijking met het vervoer van conventionele PET-flessen van 500 ml). 


Heb je speciale maatregelen met betrekking tot de ingrediënten? 

CH: We proberen waar mogelijk alleen natuurlijke grondstoffen als ingrediënten te gebruiken. Hoewel ons product al heel licht is, hebben we ook geprobeerd het proces milieuvriendelijker te maken door de handelingen zoveel mogelijk ter plaatse uit te voeren. Eén ding dat we vanaf het begin altijd hebben gedaan, is het fruit of de plant ter plaatse drogen. Door het ter plekke te oogsten en te drogen, kunnen we het ingrediënt tot één zesde van zijn oorspronkelijke gewicht reduceren en zo onze CO2-voetafdruk voor transport tot een minimum beperken. 

Zodra de gedroogde ingrediënten bij ons aankomen, worden ze verder verfijnd door ze zachtjes te laten sudderen bij een zeer lage temperatuur. Deze wordt vervolgens tot poeder vermalen, zodat het eindproduct een zeer geconcentreerde essence van het oorspronkelijke ingrediënt is, maar slechts een 28e van het oorspronkelijke gewicht. 


Wordt waterdrop® altijd in plastic blisters verpakt? Zijn er alternatieven die jullie nog niet hebben geprobeerd? 

SH: We proberen altijd onze producten en processen te verbeteren - niet alleen de smaken, maar ook de verpakking. Ongeveer twee jaar geleden zijn we begonnen met de ontwikkeling van een nog duurzamere verpakkingsoplossing. Maar zoals je waarschijnlijk weet, zijn onze blokjes vrij van conserveringsmiddelen en is het moeilijk om iets volledig te beschermen tegen invloeden van buitenaf zonder plastic. Het niet volledig afsluiten zou ook een kortere houdbaarheid betekenen, en dat is ook niet milieubewust. Aangezien onze criteria voor deze verpakking zeer hoog liggen, kan het nog wel even duren voordat we ze in ons assortiment kunnen opnemen. 


Wat doe je met de gebruikte verpakkingen die de klanten terugbrengen? 

SH: We werken momenteel aan coole nieuwe producten die gemaakt zullen worden van gerecyclede cupjes, maar meer kan ik er voorlopig helaas niet over zeggen. Je zal op de hoogte moeten blijven en meer te weten komen!