Werelddiabetesdag wordt jaarlijks georganiseerd op 14 november en is 's werelds grootste diabetesvoorlichtingscampagne die gericht is op preventie en informatie. In dit artikel wordt verder ingegaan op wat diabetes is en welke rol hydratatie speelt bij het omgaan met diabetes.
Wat is diabetes?
Diabetes is een chronische ziekte die wordt gekenmerkt door een verstoring in de regulatie van de glykemie (bloedsuikerspiegel). Stel je voor dat je lichaam een auto is en dat glucose (suiker) de brandstof is die het lichaam aan de gang houdt. Om deze brandstof in je cellen te krijgen, heb je een speciale sleutel nodig: insuline. Dit hormoon, geproduceerd door de alvleesklier, werkt als een portier die de celdeur opent om glucose binnen te laten.
Maar wat gebeurt er als je diabetes hebt?
Diabetes type 1: de sleutel is verdwenen
Bij diabetes type 1 valt het immuunsysteem de cellen in de alvleesklier aan die insuline produceren. Het resultaat? Er is geen sleutel om de deur te openen. Glucose blijft steken in de bloedbaan, waardoor de bloedsuikerspiegel stijgt (hyperglykemie). Mensen met diabetes type 1 moeten insuline injecteren om dit te compenseren.
Diabetes type 2: het slot is verroest
Bij diabetes type 2 is de sleutel er wel, maar is het slot (de cellen) moeilijk open te krijgen. De cellen reageren niet goed op insuline en soms maakt de alvleesklier niet genoeg aan.
Symptomen: het dashboard licht op
Je auto geeft je waarschuwingssignalen: overmatige dorst, vaak naar het toilet moeten, ongewone vermoeidheid. Dit zijn symptomen die je vertellen dat er iets mis is met je bloedsuikerspiegel. Als je ze opmerkt, is het tijd om naar de dokter te gaan!
Complicaties: onderdelen die slijten
Als je bloedsuikerspiegel te lang hoog blijft, kunnen belangrijke 'onderdelen' van je lichaam verslijten:
- De motor (het hart) kan problemen hebben.
- De koplampen (de ogen) kunnen geleidelijk doven.
- De filter (de nieren) kan verstopt raken.
- De elektrische circuits (de zenuwen) kunnen beschadigd raken.
Hydratatie: een waardevolle bondgenoot bij de aanpak van diabetes
Hydratatie speelt een cruciale rol bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel, vooral voor diabetici. Verschillende onderzoeken tonen aan dat hydratatie:
- Vermindert insulineresistentie, waardoor cellen glucose efficiënter kunnen gebruiken.
- Helpt de nieren overtollige suiker in de urine af te voeren, waardoor de bloedsuikerspiegel daalt.
- Vermindert de productie van vasopressine, een hormoon dat de lever stimuleert om suiker te produceren bij uitdroging.
Iemand die meer dan een liter water per dag drinkt, heeft 28% minder kans op hyperglykemie dan iemand die minder dan 500 ml drinkt.
Hydratatie is veel meer dan een eenvoudig dagelijkse gewoonte: het is een essentiële pijler om diabetici te helpen hun bloedsuikerspiegel beter te beheren. Voldoende water drinken helpt het lichaam om overtollige glucose af te voeren, insulineresistentie te verminderen en gevaarlijke schommelingen in de bloedsuikerspiegel te beperken. Het is echter belangrijk om te onthouden dat hydratatie, hoewel essentieel, geen vervanging is voor medische behandeling. Het moet deel uitmaken van een totaalaanpak die een evenwichtig dieet, lichaamsbeweging en regelmatige, passende medische controle omvat.
Bronnen:
Thornton, S. N., & Hubbard, R. W. (2009). Cell volume and hydration play roles in regulating glucose metabolism. Journal of Applied Physiology, 107(3), 787-792.
Mastrogiannis, D., & Garber, A. J. (2015). The renal response to hydration in diabetes and its metabolic implications. Diabetes Care, 38(6), 1120-1125.
Roussel, R., & Bouby, N. (2011). Arginine vasopressin: an endocrine link between hydration and glycemic control. Diabetes & Metabolism, 37(4), 292-297.