5 tips om je bloedsuiker meer in evenwicht te brengen

5 tips om je bloedsuiker meer in evenwicht te brengen

door Lauren Dethier

... en het belang van goede hydratatie

Wil je je bloedsuiker meer in evenwicht brengen en je algehele gezondheid en welzijn verbeteren? Een van de belangrijkste strategieën daarvoor is focussen op goede hydratatie. In deze blogpost bespreken we enkele handige tips om je bloedsuiker in evenwicht te brengen en benadrukken we het belang van een goede hydratatie.

Laten we eerst eens kijken hoe een normale bloedsuikerspiegel er voor volwassenen uitziet. Een normale bloedsuikerspiegel voor een volwassene ligt tussen 70 en 120 milligram per deciliter (mg/dl). Als je bloedsuikerspiegel consequent hoger is dan dit waardenbereik, kan dat een teken zijn van prediabetes of diabetes. Een hoge bloedsuikerspiegel kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, zoals diabetes, hartziekten en zenuwschade. Gelukkig zijn er verschillende eenvoudige dingen die je kan doen om je bloedsuikerspiegel meer in evenwicht te brengen en binnen een gezonde marge te houden.


1. Blijf gehydrateerd

Veel water drinken is een van de beste manieren om je bloedsuikerspiegel in toom te houden. Water helpt om het teveel aan suiker uit je lichaam te spoelen en kan ook helpen om de stofwisseling van je lichaam te reguleren. Streef ernaar minstens 8-10 glazen water per dag te drinken om goed gehydrateerd te blijven.


2. Kies de juiste koolhydraten

Niet alle koolhydraten zijn hetzelfde. Enkelvoudige koolhydraten, zoals die in suikerhoudende dranken en bewerkte voeding, kunnen een pijlsnelle piek in de bloedsuikerspiegel veroorzaken. Ga liever voor complexe koolhydraten, zoals die in volkoren graanproducten, fruit en groenten, die langzamer worden verteerd en een duurzamere energiebron bieden.


3. Doe regelmatig aan lichaamsbeweging

Dagelijks bewegen en sport is een andere effectieve manier om je bloedsuikerspiegel in evenwicht te houden. Als je regelmatig beweegt, kan je lichaam insuline efficiënter gebruiken en je algehele gezondheid en welzijn verbeteren. Streef ernaar om minstens 30 minuten per dag te bewegen, zoals een stevige wandeling of zwemmen.


4. Houd je stress onder controle

Chronische stress kan een negatief effect hebben op je bloedsuikerspiegel. Als je gestrest bent, geeft je lichaam hormonen af die je bloedsuiker kunnen doen stijgen. Probeer daarom je stressniveau te beheersen door ontspanningstechnieken, zoals meditatie of diepe ademhaling.


5. Overleg met je arts

Als je moeite hebt om je bloedsuikerspiegel in evenwicht te houden of als je symptomen van hyperglykemie of hypoglykemie ervaart, is het belangrijk om een arts te consulteren. Die kan je persoonlijk advies en de juiste begeleiding geven over hoe je je bloedsuikerspiegel effectief onder controle kan houden.

 

Kortom, het in balans houden van de bloedsuikerspiegel is belangrijk voor de algehele gezondheid en welzijn. Door evenwichtig te eten, regelmatig te bewegen, gehydrateerd te blijven, je bloedsuikerspiegel in de gaten te houden en je arts te raadplegen, kan je je bloedsuiker onder controle houden en je risico op eventuele complicaties verminderen.

 


Maak water drinken aantrekkelijk

Het is niet voor iedereen gemakkelijk om genoeg water te drinken. Geef smaak aan je water met Microdrinks om je te helpen gehydrateerd te blijven.

 Bronnen:

"Blood glucose levels." NHS, National Health Service, www.nhs.uk/conditions/diabetes/blood-glucose-levels/.

"Normal Blood Sugar Levels for Adults." Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, 27 Mar. 2018, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diabetes/in-depth/normal-blood-sugar/art-20046628.

"The importance of hydration." European Hydration Institute, www.eurhyd.org/the-importance-of-hydration/.

"Carbohydrates: Simple and Complex." European Food Information Council, 20 Mar. 2018, www.eufic.org/en/healthy-living/article/carbs-simple-and-complex.

"Simple vs. Complex Carbs." Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, 29 Mar. 2018, www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/simple-vs-complex-carbs/art-20044293.

"Exercise and Type 2 Diabetes." American Diabetes Association, www.diabetes.org/living-with-diabetes/treatment-and-care/physical-activity/exercise-and-type-2-diabetes.

"Managing Stress to Control Blood Sugar." American Diabetes Association, 18 Mar. 2020, www.diabetes.org/living-with-diabetes/treatment-and-care/mental-health-and-diabetes/managing-stress.

"Physical activity and diabetes." Diabetes UK, www.diabetes.org.uk/guide-to-diabetes/enjoy-food/physical-activity-and-diabetes.

"Stress and diabetes." Diabetes UK, www.diabetes.org.uk/guide-to-diabetes/managing-your-diabetes/stress.