Hoe heeft waterdrop® invloed op je bloedsuikerspiegel?

Hoe heeft waterdrop® invloed op je bloedsuikerspiegel?

Welkom bij waterdrop®… Novak Djokovic Aan het lezen Hoe heeft waterdrop® invloed op je bloedsuikerspiegel? 7 minuten Volgende 5 tips om je bloedsuiker meer in evenwicht te brengen

Kunnen we, voordat je dit leest, eerst controleren of je voldoende water hebt gedronken?

Water is een absolute noodzaak voor een gezond leven en is van vitaal belang voor ons lichaam om normaal te functioneren. Zonder water zijn de gevolgen ingrijpend - ongeacht je leeftijd.

Voor de meesten is de eenvoudige regel van twee liter of zes tot acht glazen water per dag voldoende¹, maar het is belangrijk je noden af te stemmen op de signalen van je lichaam. Heb je dorst? Ben je moe? Kan je niet meer helder denken? De gevolgen van uitdroging voor de hersenen, het hart en de nierfunctie kunnen verschillen, afhankelijk van de ernst van de uitdroging, maar veel voorkomende symptomen zijn hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid en... een hoge bloedsuikerspiegel².

Eenvoudig gezegd: als je uitgedroogd raakt, neemt de hoeveelheid water in je bloedbaan af, waardoor de bestaande glucose (suiker) in je bloedbaan geconcentreerder wordt. En hoewel de suiker in je bloedbaan technisch gezien niet is toegenomen, is de verhouding tussen suiker en water veranderd, wat resulteert in een hogere bloedsuikerspiegel.

Bekijk het zo: ahornsiroop wordt gemaakt van sap dat uit bomen wordt opgevangen. Dat sap bevat 95 procent water en 5 procent suiker. Door het koken van het sap wordt de suiker geconcentreerder omdat er water verloren gaat door verdamping, waardoor een dikke, suikerrijke stroop ontstaat. Minder water staat dus gelijk aan een meer geconcentreerde suiker.

En zoals met alles wat met gezondheid te maken heeft, is het altijd gemakkelijker als je het weet...

Draagbare technologie - met een voorliefde voor het verzamelen van gezondheids- en fitnessgegevens - blijft jaar na jaar een opmars maken³, zodanig dat er nu een meetinstrument is dat specifiek gericht is op de bloedsuikerspiegel. 


Hello Inside, bekend om het combineren van gezondheidsonderzoek met de slimste software, heeft een programma ontwikkeld dat specifieke gegevens over je bloedsuikerspiegel vastlegt en visualiseert. Het Hello Sugar Program van Hello Inside, verkrijgbaar in Europa en het Verenigd Koninkrijk, combineert een Continu Glucose Monitoringsysteem (CGM) met de Hello Inside App om gebruikers onbeperkt toegang te geven tot hun bloedsuikerspiegel in real-time. De gebruikte CGM is een kleine, waterdichte huidsensor (iets groter dan een € 2 muntstuk) die op je arm zit en voortdurend je glucoseniveaus controleert. Hierbij wordt alles vastgelegd: van persoonlijke reacties op voedsel, beweging en slaap, tot het vaststellen van patronen en het leren wat je lichaam nodig heeft om zich optimaal te voelen. Alle gegevens worden vervolgens doorgestuurd naar de Hello Inside App op je smartphone met behulp van near-field communication (NFC) (i.e. een contactloze manier voor het uitwisselen van informatie tussen twee apparaten).

Het vastleggen van deze real-time informatie via een digitale poort biedt niet alleen gemoedsrust en een belangrijke stap vooruit bij het verminderen van de behoefte aan vingerpriktests, maar ook inspiratie in de vorm van deskundige coaching, interactieve cursussen en persoonlijke aanbevelingen (gebaseerd op AI), die elk een beter begrip bieden van hoe het lichaam reageert op suiker.


In een gesprek met Marie-Luise Huber, hoofd voeding bij Hello Inside, legde Marie uit dat het doel van het programma niet is om suiker uit iemands dieet te bannen, maar eerder om "balans en een 'zoete plek' te vinden [terwijl] je bewust bent van wat er in [je] lichaam terechtkomt. Iedereen zou zich moeten kunnen verwennen met een stukje taart of chocolade zonder een schuldgevoel te hebben - voor ons gaat het om slimme combinaties en kleine aanpassingen in iemands gewoontes."

Door zich te richten op thema's rond voeding en beweging, ondersteunt Hello Inside de gebruiker door voedingsfeiten te ontcijferen en nog belangrijker, de app vertelt waar suiker zich verstopt, om in wezen de kennis te versterken en begrip op te bouwen rond hoe het lichaam reageert op te veel of te weinig suiker. "Van de volgorde waarin je je voedsel eet [tot] zien hoe verschillende soorten en intensiteiten van lichaamsbeweging de bloedsuiker beïnvloeden, het is supergaaf om te zien hoe één kleine verandering [...] zo'n grote invloed kan hebben op de bloedsuiker."

"Wat dit programma doet is [een gebruiker aanmoedigen om] naar zichzelf te kijken om verandering aan te brengen - in positieve zin! En als gevolg daarvan optimale bloedsuikerwaarden en een verbeterd algeheel welzijn te ervaren." 


Naast het vastleggen van informatie rond je dagelijkse routine is er een eenvoudige hack die je bloedsuikerspiegel drastisch kan verlagen en reguleren: meer water drinken.

Elke drank met weinig tot geen suiker zou een indicatieve keuze zijn om te rehydrateren, en nog belangrijker, gehydrateerd te blijven. Voor velen is gewoon kraanwater of gefilterd water voldoende, maar de zoektocht naar optimale hydratatie en een lagere bloedsuikerspiegel hoeft niet in te leveren op kwaliteit, genot of smaak. Laten we wat inspiratie geven.

Elke waterdrop® Microdrink bevat de fijnste fruit- en plantenextracten om elk water in een verfrissende drank te veranderen. In tegenstelling tot typische drankjes in flessen is elk blokje verrijkt met waardevolle vitaminen en bevat het absoluut nul suiker. Van zwarte bes en vlierbloesem tot limoen, passievrucht en perzik, de Microdrink collectie bestaat uit meer dan 10 smaken - elk even handig als milieuvriendelijk. 

Infografik: Microdrink vs. typisches Getränk in Flaschen

Vanuit praktisch oogpunt komt water als beste leerling uit de bus, maar andere opties, zoals sport- en energiedrankjes, kunnen een groot hydraterend effect hebben.  Echter, vaak bevatten ze ook grote hoeveelheden suiker. waterdrop®, daarentegen, heeft de formule van sport- en energiedrankjes opnieuw uitgevonden.

Microenergy, zonder suiker, maar met natuurlijke cafeïne, heeft als doel je normale waterinname te optimaliseren en je meer energie te geven. Net als Microdrink bevatten de drie smaken van de collectie - NERO, ORO & SHIRO - fruit- en plantenextracten en waardevolle vitaminen, en komen ze in dezelfde handige verpakking.

Infografik: Microenergy vs. typischer Energy Drink

Microlyte: klein van formaat, groots in prestaties. Elke Microlyte bevat elektrolyten, vitaminen en zink, maar geen suiker en geen cafeïne, en is verkrijgbaar in drie smaken - bosbes, grapefruit en meloen. Microlyte is geen uitzondering op de regel; het is even functioneel als smakelijk, klaar om je op te laden, te herbronnen en je te ondersteunen om optimaal te presteren.

Infografik: Microlyte im Vergleich zu typischen Sportgetränken


Naast te weinig water drinken zijn er nog een aantal andere factoren in je levensstijl die een piek in je bloedsuikerspiegel kunnen veroorzaken, bijvoorbeeld:

  • stress
  • ziekte, zoals een verkoudheid
  • gebrek aan lichaamsbeweging
  • onvoldoende slaap
  • een teveel aan koolhydraten

Voor waterdrop® is hydratatie een eenvoudige zaak: je drinkt water, en je blijft dat doen. Een gewoonte die iemands reis naar betere hydratatie ondersteunt, maar in de context van bloedsuiker transformerend kan zijn. Water werkt hard voor je lichaam - het beschermt, transporteert, geeft energie en optimaliseert vele belangrijke lichaamsfuncties.

 

Maar bij gebruik van digitale hulpmiddelen zoals de waterdrop® Hydration App of het Hello Sugar Program, zoals Marie-Luise Huber concludeert, laat inzicht op real-time basis "echt zien hoe persoonlijk gezondheid eigenlijk is - en dat er geen uniforme methode is voor iedereen." Apps als deze visualiseren de consequenties van onze gewoonten, terwijl ze zorgen voor een verschuiving in het denken naar positieve veranderingen vandaag, met de bedoeling van een gezondere levensstijl morgen.

 


Bronnen: 

¹ www.nhs.uk/live-well/eat-well/food-guidelines-and-food-labels/the-eatwell-guide/

² https://www.diabetes.co.uk/dehydration-and-diabetes.html

³ www.medicaldevice-network.com/sponsored/the-rise-of-wearables-the-future-of-the-mobile-health-market/

⁴ www.bbc.com/future/article/20210802-is-water-always-the-best-choice-on-a-hot-day