7 tips voor het creëren van een nieuwe routine

7 tips voor het creëren van een nieuwe routine

door Lauren Dethier

Een goed opgebouwde routine is de sleutel tot welzijn en succes. Vooral nu in de huidige maatschappij het tempo zo hoog ligt, is een goede routine de basis voor een beter mentaal welzijn, een hogere productiviteit en een algehele verrijking van de levenskwaliteit. Hoewel het misschien ontmoedigend lijkt om een routine te ontwikkelen en je eraan te houden, blijkt het niet zo moeilijk als het klinkt om consequent te zijn. Door ons te verdiepen in de psychologie van routines, dagelijkse activiteiten af te stemmen op onze belangrijkste levensdoelen en de kracht van klein beginnen te omarmen, kan iedereen een routine creëren die voor hem/haar/hen werkt. Dompel je onder en kom meer te weten! 


1. Inzicht in de noodzaak van een routine

Veel mensen zien routines als een manier om met tijd om te gaan, maar ze zijn zoveel meer! Studies hebben aangetoond dat routines ook psychologische voordelen bieden. Als er structuur is, vermindert de stress en dat verbetert ons algehele gevoel van welbevinden. Een goed opgebouwde routine is dus nodig om stress te voorkomen, bestaande spanningen te verlichten en een positieve mindset te bevorderen. 

Zonder structuur wordt tijd vaak verspild met de vraag wat je hierna moet doen of waar je naartoe moet. Een routine helpt je om een duidelijk beeld van de dag te vormen en dit resulteert in een productievere dag en een rustiger gevoel. Nu je in de eerste plaats de noodzaak van een routine begrijpt, kunnen we ermee aan de slag! 


2. Persoonlijke doelen identificeren 

Om een routine te creëren die echt bij jouw leven past, moet je je persoonlijke doelen beter leren begrijpen. Neem de tijd om na te denken over wat echt belangrijk voor je is. Je routine afstemmen op je persoonlijke doelstellingen verhoogt niet alleen je motivatie, maar geeft je ook een gevoel van doelgerichtheid, wat op zijn beurt je welzijn aanzienlijk verbetert. Wil je fitter worden? Of meer tijd met je gezin doorbrengen? Als je je doel hebt gesteld om in het nieuwe jaar fitter te worden, is het begrijpelijk dat je in de week tijd vrijmaakt om te trainen. 


3. Klein beginnen

Omarm de kleinere gewoonten! Deze kleine, behapbare veranderingen lijken misschien niet veel op dat moment, maar ze helpen de weg vrij te maken voor belangrijke transformaties. Door klein te beginnen, geef je jezelf de ruimte voor geleidelijke aanpassingen en dit maakt het ook gemakkelijker om nieuwe gewoonten te integreren in het dagelijks leven. Overweeg bijvoorbeeld een korte stretchroutine in de ochtend als je eerste microgewoonte. Het klinkt niet al te ontmoedigend en als je er eenmaal aan gewend bent, is het veel gemakkelijker om hierop voort te bouwen en zo bijvoorbeeld een korte yogasessie in je ochtendroutine op te nemen. 

De truc is om nooit de kracht van klein beginnen te onderschatten. Door jezelf kleine doelen te stellen om mee te beginnen, is de kans groter dat je succes boekt omdat deze veranderingen gemakkelijker vol te houden zijn!


4. Een dagplanning maken

Het maken van een dagindeling is de sleutel tot een effectief routinemanagement. Door tijd toe te wijzen aan werk, zelfzorg en vrijetijdsactiviteiten kan je ervoor zorgen dat je een evenwichtige en doelgerichte dag hebt. Je kan hierbij ook gebruik maken van hulpmiddelen, boeken of apps om je taken beter te beheren en je efficiëntie te maximaliseren. 

Om te beginnen kan je proberen om er een gewoonte van te maken om afspraken met vrienden en familie in te plannen in je agenda, zodat je een beter overzicht hebt van hoe je week eruitziet. Als je eenmaal weet op welke dagen je meer/minder tijd hebt, kan je je agenda daarop aanpassen, want niemand wil zijn/haar/hun dag te vol plannen! 

Diit hoeft daarom nog niet al te specifiek te zijn. Je zou kunnen beginnen met iets zoals onderstaand: 

  • 8 uur: Stretchen & ontbijten
  • 9 uur: Werken
  • 12.00-1.00: Lunchpauze
  • 15.00 uur: Tijd voor een koffie
  • 18.00 uur: Avondeten
  • 20.00-10.00 uur: Vrijetijdsactiviteiten 

5. Uitdagingen overwinnen

Het leven is dynamisch en routines moeten zich kunnen aanpassen aan veranderende omstandigheden. Door veranderingen te omarmen en je routine daaraan aan te passen, kan je een positieve en ondersteunende dagelijkse structuur behouden. Probeer je niet te verslagen te voelen als het allemaal niet volgens plan verloopt. Kijk eens naar het grotere geheel en aanschouw hoe goed het al ging in het volgen van je schema. Om te beginnen is het halen van je fitnessdoelen in ongeveer 60-80% van de tijd een goed begin en iets waar je al trots op mag zijn. Probeer je te concentreren op de kleine successen en niet op de keren dat je het doel niet hebt gehaald. Vanaf dat punt is het eenvoudig om op te bouwen en de productiviteit van je schema te verhogen, bijvoorbeeld van 70% naar 80% en later naar 90% of zelfs 100%.


6. Aanpassen wanneer nodig

Als het aankomt op het ontwikkelen van routines, is flexibiliteit de sleutel tot succes op de lange termijn. Wees bereid om je routines aan te passen en te wijzigen als en wanneer dat nodig is. Als het oorspronkelijke doel dat je jezelf gesteld had te ambitieus bleek, probeer het dan terug te schroeven. Als je merkt dat je je doelen al ruimschoots hebt bereikt, dan kan je proberen om nog een stapje verder te gaan. Pas aan en wijzig op basis van hoe succesvol je bent geweest, of stel zelfs nieuwe doelen zodat je ervoor kan zorgen dat je routine een constante positieve en ondersteunende kracht in je leven is. 

Het belangrijkste is ervoor te zorgen dat je je ruwweg houdt aan de structuur die je in eerste instantie hebt opgezet. Als je van plan was om 3 keer per week te trainen, ga dan bijvoorbeeld niet van dit naar elke dag in een week, want als je te ambitieus bent, loop je het risico te falen. 


7. Hulpmiddelen en apps 

In het digitale tijdperk kan technologie een waardevol hulpmiddel zijn bij het vinden van een effectief routinebeheer. Door technologie te integreren in het dagelijks leven is het eenvoudig om je tijd efficiënt te beheren en je routine te optimaliseren voor meer succes. Of het nu Slack, Asana of Monday is, probeer een app te vinden die goed voor je werkt en maak gebruik van digitale ondersteuning om van je routine een succes te maken! 


Conclusie

Samengevat, het creëren van een routine is een krachtig hulpmiddel voor persoonlijke ontwikkeling en welzijn. Door deze tips in je dagelijkse leven op te nemen, kan je gemakkelijk een schema opstellen dat op je doelen is afgestemd en je algehele levenskwaliteit verbetert. Laten we aan de slag gaan en veel succes met je nieuwe routine!