Hygge omarmen: de Deense kunst van eenvoudige genoegens en een gelukkig leven

Hygge omarmen: de Deense kunst van eenvoudige genoegens en een gelukkig leven

door Lauren Dethier

In de haastige hectiek van het moderne leven voelt het vinden van voldoening en geluk vaak als een ongrijpbaar doel. Ontdek "Hygge", een Deens concept dat wereldwijd alle harten heeft weten te veroveren. Het is meer dan alleen een woord; het is een manier van leven, een filosofie die geworteld is in het streven naar gezelligheid, tevredenheid en verbondenheid.

Het Happiness Research Institute, gevestigd in Denemarken, heeft jaren gewijd aan het begrijpen van de fijne kneepjes van Hygge en de impact ervan op het welzijn. Hun bevindingen hebben niet alleen de kracht van dit concept gevalideerd, maar ook duidelijk aangetoond hoe het bijdraagt aan een gelukkig leven.


Het begrip Hygge begrijpen

In de kern gaat Hygge over het koesteren van de kleine momenten die warmte en vreugde brengen. Het gaat om het gevoel van een goed boek lezen op een regenachtige dag of samen zijn met goede vrienden rond een knapperend haardvuur. Het gaat over het vinden van schoonheid en troost in eenvoud.

Dit gevoel wordt prachtig verwoord door Meik Wiking, CEO van het Happiness Research Institute, die zegt: "Hygge gaat over een sfeer en een ervaring in plaats van over dingen. Het gaat over samenzijn met de mensen van wie we houden. Een thuisgevoel."

 

Hygge: de Deense kunst van geluk

Voor de Denen is hygge niet zomaar een concept; het is een manier van leven. Het zit diep ingebakken in de Deense cultuur en komt tot uiting in hun huizen, werkplekken en sociale bijeenkomsten. De oorsprong gaat eeuwen terug en evolueerde van een term die geassocieerd wordt met comfort naar een bredere filosofie gericht op welzijn.

De Deense cultuur bevordert van nature gemeenschap en verbondenheid, en Hygge is de belichaming van dit ethos. Het gaat over het koesteren van een gevoel van saamhorigheid en kameraadschap, wat vitale ingrediënten zijn voor een bevredigend leven.


De elementen van een gelukkig leven

Hygge hecht veel waarde aan mindfulness, dankbaarheid en aanwezigheid. Het moedigt ons aan om in het moment te leven en de schoonheid van eenvoud te waarderen. Het gaat over genieten van een kopje thee op een frisse ochtend of een ontspannen wandeling door de natuur.

Zoals Meik Wiking het bondig zegt: "Hygge gaat over het geven van een pauze aan je verantwoordelijke, gestresste, presterende zelf. Ontspan, het is oké. Stop met jezelf de schuld te geven. Vergeet de eisen van de maatschappij. Laten we in plaats daarvan genieten van het moment."


Eenvoud en plezier in (interieur) design

Het creëren van een Hygge-geïnspireerde ruimte houdt in dat je comfort in harmonie brengt met esthetiek. Denk aan zachte plaids, gedimde verlichting en natuurlijke elementen zoals hout en steen. Het doel is om een omgeving te creëren die aanvoelt als een warme omhelzing, een toevluchtsoord weg van de eisen van de buitenwereld.

Volgens de studies over Hygge van het Happiness Research Institute heeft een goed ontworpen ruimte een diepgaande invloed op ons welzijn. Het kan stressniveaus verlagen en ons algehele gevoel van tevredenheid verbeteren.


Verbinding door eenvoudige genoegens

Hygge moedigt ons aan om vreugde te vinden in de kleine dingen. Het gaat over het genieten van momenten van verbondenheid met geliefden. Of het nu gaat om gezellig rond de tafel zitten voor een avondje bordspellen of warme chocolademelk drinken bij het vuur, deze gedeelde ervaringen verdiepen onze band en creëren blijvende herinneringen.

Meik Wiking benadrukt: "Hygge gaat over een alledaagse saamhorigheid die we opbouwen met de mensen van wie we houden. Een warme sfeer en veel aanwezigheid. Het gaat over het creëren van herinneringen en begrijpen dat ze niet perfect hoeven te zijn."


De rol van de Deense cultuur in Hygge

De Deense cultuur legt een sterke nadruk op gelijkheid, vertrouwen en sociale cohesie, die allemaal terug te vinden zijn in de praktijk van Hygge. Het concept resoneert diep bij de Denen, omdat het overeenkomt met hun waarden van gemeenschap en wederzijdse steun.

Deze culturele achtergrond biedt een vruchtbare bodem voor de bloei van Hygge, en het is geen verrassing dat het een hoeksteen van de Deense identiteit is geworden.


Het Happiness Research Institute: De wetenschap van Hygge ontrafelen

De studies van het Happiness Research Institute over Hygge hebben fascinerende inzichten opgeleverd. Hun onderzoek toont aan dat een Hygge-gerichte levensstijl leidt tot meer tevredenheid in het leven en een groter gevoel van welzijn. Het is een bewijs van de transformerende kracht van het omarmen van eenvoudige genoegens in het leven.


Relaties voeden: Tijd doorbrengen met vrienden

In een wereld die gedomineerd wordt door schermen en schema's, kan de waarde van echte menselijke connecties niet genoeg benadrukt worden. Hygge moedigt ons aan om prioriteit te geven aan quality time met vrienden en geliefden. Het gaat over het creëren van ruimte voor open gesprekken, samen lachen en wederzijdse steun.

Zoals Meik Wiking bevestigt: "Hygge gaat over het opbouwen van vertrouwen en een informele, oprechte kameraadschap met de mensen bij wie je bent. Je kan praten over diepgaande dingen of het gesprek gewoon natuurlijk laten verlopen."


Hygge integreren in ons leven gaat niet over radicale veranderingen; het gaat over het koesteren van de kleine momenten die ons vreugde en troost brengen. Het gaat over het creëren van ruimtes en ervaringen die ons welzijn voeden en onze band met anderen verdiepen.


Laten we gaan voor Hygge

Hier bij waterdrop® geloven we sterk dat de kleine dingen in het leven - zoals een kop warme hydratatie - kunnen zorgen voor betekenisvolle momenten van rust en tevredenheid. Met waterdrop® Microtea stimuleer je zowel de hydratatie als de benadering van Hygge. Zonder theezakje of bereidingstijd biedt elke Microtea-smaak een verrijkende ervaring die gemakkelijk thuis kan worden genuttigd en - in combinatie met een van onze accessoires - onderweg, altijd en overal. Proost op eenvoudige genoegens en onbaatzuchtige momenten.


Bronnen

Meik Wiking, "The Little Book of Hygge: Danish Secrets to Happy Living" (Penguin Life, 2016).

Happiness Research Institute, "The Science of Hygge" (2017).