5 tips om je kinderen meer water te laten drinken

5 tips om je kinderen meer water te laten drinken

door Lauren Dethier

Leren op school, spelen met vriendjes of huiswerk maken - je kind heeft veel te doen en dan vergeten ze soms om genoeg te drinken. Maar niet getreurd! Met deze 5 tips is het een koud kunstje om je kind regelmatig te laten drinken! 

Elke schooldag brengt een hele reeks uitdagingen, indrukken en ervaringen met zich mee, en gonst het hoofd van je kind voortdurend van de nieuwe gedachten en ideeën. Helaas hoort voldoende drinken daar zelden bij. Maak je geen zorgen - daar kun je gemakkelijk verandering in brengen!

Als kinderen te weinig drinken

Drinkt je kind te weinig? Zo ja, dan bent je niet de enige ongerust ouder. Recente studies tonen aan dat kinderen vaak veel te weinig drinken tijdens school. Hun concentratievermogen lijdt daaronder en dat resulteert in andere symptomen zoals hoofdpijn en vermoeidheid.

Klik hier om erachter te komen hoeveel water je kind per dag zou moeten drinken.

Het is belangrijk om kinderen elke dag opnieuw aan te moedigen om meer water te drinken en hen bewust te maken van het belang van voldoende drinken. Lees verder om hierover meer te weten te komen.

5 tips om je kinderen meer water te laten drinken en hoe ouders hen daarin kunnen begeleiden

Weigert je kind water te drinken? Blijf proberen! Bied het keer op keer opnieuw aan. Het goede nieuws is dat kinderen meer water laten drinken een missie is waarin je hoogstwaarschijnlijk zal slagen. Je moet gewoon de juiste tactiek toepassen!

Child drinking out of waterdrop kids bottle

Tip 1: Maak water makkelijk toegankelijk

Het klinkt voor de hand liggend, maar het helpt. Kinderen beseffen vaak niet eens dat ze dorst hebben. Om hen hiervan bewust te maken, helpt het om flessen of karaffen gevuld met water in hun zicht te plaatsen. Kinderen zijn geneigd meer te drinken als ze vers water zien naast de tv, op de tafel of zelfs gewoon ergens in de woonkamer.

Tip 2: Drinkflessen van hoge kwaliteit voor op school en onderweg

Of het nu op school is of tijdens het sporten, voldoende water drinken is altijd belangrijk, ook onderweg. Een goede manier om je kind aan te moedigen om meer water te drinken is een drinkfles die hen extra coole punten geeft op school. Het is een geweldig cadeau voor een nieuw schooljaar - een sterke kameraad die wacht om gevuld te worden met allerlei (suikervrije) drankjes.

Tip 3: Water met een smaakje aanbieden als alternatief voor suikerhoudende dranken.

Te weinig drinken is slecht, maar te veel van het verkeerde soort drank is even problematisch. Vooral suikerhoudende dranken zoals vruchtensap en frisdrank zijn niet goed voor kinderen. Ze vullen niet en zorgen ervoor dat kinderen minder productief zijn op school. Water (met of zonder smaak) en andere ongezoete dranken zijn ideale dorstlessers voor kleine kinderen. 

Tip 4: Een app en uitdagingen

Een hydratatie-app is een geweldige manier om je kind te motiveren meer water te drinken. Onze waterdrop® Hydration App biedt bijvoorbeeld gepersonaliseerde functies om drinkgewoonten te herkennen en te verbeteren. Leuke uitdagingen, handige herinneringen en nog veel meer zullen je kind motiveren om meer water te drinken. 

Tip 5: Uitdaging voor het gezin: drink meer water

Samen drink je nooit alleen. Wat dacht je van een gezinsuitdaging om individuele hydratatiedoelen te bereiken? Een gezamenlijke doelstelling brengt mensen samen en versterkt de gezinsband. Bovendien kunnen extra beloningen de motivatie verhogen. Deze beloningen hoeven niet alleen materieel te zijn - ze kunnen ook worden gebruikt om tijd met elkaar door te brengen! Als je kind bijvoorbeeld gewonnen heeft en deze week meer water heeft gedronken, mag hij/zij/die de volgende familie-uitstap of film voor de volgende filmavond kiezen. Creativiteit kent geen grenzen! 

kids laying on the school yard

Conclusie: Voldoende water drinken is belangrijk

Kortom, te weinig of te veel van de verkeerde drank drinken leidt ertoe dat je kind zich futloos voelt en in het algemeen minder productief is. Veel kinderen begrijpen dit echter niet en sommige ouders hebben ook de neiging om de waarschuwingssignalen over het hoofd te zien. Daarom is het belangrijk om het probleem samen aan te pakken. Jullie zijn een team en samen kunnen jullie de missie om meer water te drinken volbrengen. Veel plezier met de gezamenlijke uitdagingen en we hopen dat jullie samen succesvol zullen zijn in jullie doel om iedereen in het gezin meer te laten drinken!