In een tijdperk van e-mails, sociale media en sms'jes hebben we onszelf getraind om verschillende dingen tegelijk te doen - het snelle leven op zijn best. Maar te midden van de dagelijkse drukte is het van cruciaal belang om rust en vooral focus te vinden. Eén benadering om je dag in een positieve en gecontroleerde richting te sturen is die van een ochtendroutine en de diepgaande impact die het heeft op iemands algehele welzijn. Wakker worden, opstaan en dan uitblinken in een persoonlijke routine waar je je aan houdt, met toegewijde begeleiding.
Waarom routines goed zijn voor je
Mentaal en fysiek welzijn stimuleren
Veelvuldig bewijs onderstreept de wisselwerking tussen bewuste ochtendactiviteiten en een verbeterde mentale en fysieke gezondheid (Lee, 2017)¹ . Van het optimaliseren van je ontwaaktijd (Spall en Xander, 2018)² tot het beoefenen van activiteiten zoals mindfulness, stretchen of een korte workout, het is bewezen dat dergelijke routines de stemming verbeteren, energie geven en de focus gedurende de dag versterken.
Positieve invloed op productiviteit
Naast de invloed op het welzijn, is er ook een positief verband aangetoond tussen tijd en praktijk (Shove et al., 2009)³, in die zin dat het toewijzen van tijd voor routine en betrokkenheid de algehele productie verhoogt. Van het bieden van structuur tot het aanscherpen van de focus, efficiëntie 's ochtends zet een maatstaf voor de volgende dag.
Een ochtendroutine samenstellen
Dat is voor iedereen anders!
Een ochtendroutine samenstellen is een persoonlijke reis die is afgestemd op individuele voorkeuren, levensstijlen en, nog belangrijker, de dingen die je wilt doen of bereiken. Hier is wat inspiratie voor een doelbewuste start van de dag:
De belangrijkste aanpak hier is om een ochtendroutine te beginnen die weloverwogen is, maar toch beheersbaar. Het integreren van een nieuwe gewoonte begint niet alleen met toewijding, maar ook met geleidelijke verandering. Het gaat om de kwaliteit van wat je doet, in plaats van het beheren van onrealistische gewoontes die van korte duur zijn en zullen zijn.
Ontbijt komt van “ont”, wat ergens mee beginnen betekent, en “bijten”, vandaar de nadruk op de dag beginnen met iets te eten. Planning is de sleutel: van het waar tot het wanneer, en vooral het wat, is een uitgebalanceerd ontbijt een verstandige keuze om de hele dag energie en focus te behouden.
Na een goede nachtrust moet je wakker worden en iets gaan doen waar je echt van geniet, hoe groot of klein het ook is. Ja, het betekent dat je even moet pauzeren, maar deze persoonlijke tijd bevordert focus, positiviteit en een weloverwogen aanpak om een bevredigende dag te leiden (Kogan, 2014)⁴. Wees de ochtendmens die je wilt zijn!
Koffie is een alledaags gebruik dat net zo zichtbaar is in onze Community als thuis en behoort tot "de meest geconsumeerde [...] actieve dranken" (Bae et al. 2014)⁵. Het opnemen van een kopje koffie in je ochtendroutine is een eenvoudige manier om een moment van focus te creëren om na te denken en de algehele efficiëntie te verbeteren. Routines hoeven niet ingewikkeld te zijn.
We gaan ervoor!
Overwin de uitdaging
Hoewel de voordelen van een ochtendroutine, zoals eerder besproken, groot zijn, kan het een uitdaging zijn om deze routines in te stellen en vol te houden. Hier zijn enkele voorbeelden en hoe je ze overwint:
De grootste fout is in bed blijven liggen na je wekker - je ochtendroutine moet beginnen voordat je opstaat. Experimenteer met tijd en zet een wekker op een tijdstip dat realistisch is, maar je toch genoeg tijd geeft om de dag te beginnen met iets wat je wilt doen.
Doorbreek de gewoonte om 's ochtends eerst doelloos door sociale media te scrollen door bepaalde momenten hiervoor in te stellen. Er is aangetoond dat met name sociale media het concentratieniveau verlagen (Hari, 2022)⁶ en nadelige effecten hebben op de focus en productiviteit vanwege het gemak en de beschikbaarheid ervan. Herwin je ruimte in je hoofd door je schermtijd in te ruilen voor, nou ja, je eigen tijd.
Je bent klaar met werken en het weekend is aangebroken, dus wat doe je? Dat klopt, je routine zal waarschijnlijk veranderen, maar dat hoeft niet. Houd ze zoveel mogelijk vol tot in het weekend om van een kortetermijnverandering een blijvende gewoonte te maken. Als je het moeilijk hebt, pas dan lichtjes aan, maar behoud de structuur en motivatie.
Net als in het leven in het algemeen is er geen pasklare oplossing voor het creëren en onderhouden van een routine. De sleutel tot verandering, en in dit geval, het vormen van een routine, is het vinden van de behoefte om het te doen en jezelf de ruimte en tijd geven om te doen wat je wilt. Begin klein, blijf consequent en merk de positieve impact.
Ga ervoor!
Sources
¹ Lee, Kat (2017) Hello Mornings: How to Build a Grace-Filled, Life-Giving Morning Routine. Nashville: W Publishing Group
² Spall, Benjamin and Xander, Michael (2018) My Morning Routine: How Successful People Start Every Day Inspired. London: Penguin
³ Shove, Elizabeth, Trentmann, Frank, Wilk, Richard (ed.) (2009) Time, Consumption and Everyday Life: Practice, Materiality and Culture. London: Routledge
⁴ Kogan, Nataly (2014) ‘5 Scientifically Proven Ways to Be Happier at Work’ (TIME Magazine): https://time.com/3589837/5-scientifically-proven-ways-to-be-happier-at-work/ [accessed 18/01/2024]
⁵ Bae, Jae-Hoon, Park, Jae-Hyung, Im, Seung-Soon, Song, Dae-Kyu (2014) ‘Coffee and health’, Integrative Medicine Research, Volume 3 (Issue 4), Pages 189-191.
⁶ Hari, Johann (2022) ‘Your attention didn’t collapse. It was stolen’, The Guardian: https://www.theguardian.com/science/2022/jan/02/attention-span-focus-screens-apps-smartphones-social-media [accessed 19/01/2024]