Het verband tussen uitdroging en mentaal welzijn

Het verband tussen uitdroging en mentaal welzijn

door Lauren Dethier

Nu de zomer voor de deur staat, is het nog belangrijker om gehydrateerd te blijven - niet alleen voor onze lichamelijke gezondheid, maar ook voor ons psychisch welbevinden. Als je het nog niet wist, uitdroging is gekoppeld aan veel geestelijke gezondheidskwalen zoals chronische vermoeidheid, depressie, angst en zelfs psychose (in ernstigere situaties). Geen idee waarom? Lees verder en laten we het samen ontdekken! 

Het belang van water

Je hebt dit waarschijnlijk al vaak gelezen in onze blogartikelen, maar laten we het er nog een keer inhameren: water is de sleutel tot overleving. De gemiddelde mens kan tot drie weken overleven nadat hij stopt met eten. Zonder water kunnen we echter maar drie dagen blijven leven. Niet alleen is water noodzakelijk voor onze cellen om essentiële functies uit te voeren, onze hersenen zijn ook afhankelijk van onze waterconsumptie om cognitieve functies te kunnen uitvoeren. Zonder water kunnen onze hersenen niet optimaal functioneren en dus is het volkomen begrijpelijk dat meer water drinken helpt om...

1. … het risico op angst te verlagen

Heb je je ooit afgevraagd waarom je altijd een glas met iets te drinken krijgt aangeboden zodra je een kuuroord binnenstapt? Dat komt omdat water van nature kalmerende eigenschappen heeft! Zelfs als je geen angst ervaart, kan het drinken van water helpen om gevoelens van ontspanning te creëren. Door uitdroging raken de aminozuren in de hersenen uitgedund, wat leidt tot gevoelens van angst, prikkelbaarheid, neerslachtigheid en onmacht.

2. ... het stressniveau te verminderen

Als je niet voldoende gehydrateerd bent, komt je lichaam in een vicieuze cirkel van stress en uitdroging terecht. Je lichaam niet de vloeistoffen geven die het nodig heeft, legt nog meer stress op en je lichaam reageert dan door cortisol ( ook wel het stresshormoon genoemd) te produceren. Onderzoek heeft aangetoond dat uitdroging van slechts een halve liter voldoende is om de cortisolspiegel te doen stijgen.

Het helpt ook niet dat wanneer je onder chronische stress staat, je bijnieren niet zo efficiënt kunnen functioneren. Hierdoor daalt de productie van aldosteron, dat nodig is om de vocht- en elektrolytenniveaus in het lichaam te reguleren. Voldoende water drinken en jezelf tot rust brengen, is de snelste manier om je vochtbalans te herstellen en je stressniveaus te verlagen.

3. … het risico op depressie te reduceren

Depressie is nauw verbonden met een laag serotoninenivea; een belangrijke neurotransmitter in je hersenen die gevoelens van welzijn en geluk helpt vergroten. Als je uitgedroogd bent, is het vermogen van je hersenen om serotonine te produceren beperkt, omdat je lichaam veel water nodig heeft om tryptofaan (een soort aminozuur) naar je hersenen te transporteren om te worden omgezet in serotonine. Een laag serotonineniveau kan ertoe leiden dat je je neerslachtig voelt, zelfs als het eigenlijk toch niet zo slecht gaat. 

4. … vermoeidheid te voorkomen

Aangezien bijna al onze lichaamsfuncties een goede vochtbalans vereisen, kan zelfs de geringste daling van de hoeveelheid vloeistof ons dagelijks leven beïnvloeden. Als dit vocht niet snel wordt vervangen, neemt ons bloedvolume af en moet het hart nog harder werken om ervoor te zorgen dat onze huid en spieren de nodige zuurstof en voedingsstoffen krijgen. Naarmate uitdroging zijn tol eist, leidt het lichaam het bloed weg van de huid en naar de werkende spieren. Dit leidt uiteindelijk tot vermoeidheid en een licht gevoel in het hoofd.

5. ... je stemming en slaappatroon te verbeteren

Omdat je hersenen (en de rest van je lichaam) zo afhankelijk zijn van water, is het begrijpelijk dat een goede hydratatie je kan helpen bij het behouden van een goed humeur. Studies hebben aangetoond dat mensen die gewoonlijk veel water drinken zich meer gespannen voelen wanneer hun waterinname onder hun normale inname daalt. Meer drinken kan dus helpen om een goed humeur te behouden, wat op zijn beurt een betere slaap bevordert, want angstig en geagiteerd gaan slapen houdt je lichaam geprikkeld en alert. Als je je hersenen niet volledig kan uitschakelen, slaap je die nacht slecht en ben je de volgende dag humeurig (en zo gaat de cyclus door!). 

Conclusie

Prioriteit geven aan hydratatie is essentieel voor het in stand houden van een optimale geestelijke gezondheid en algemeen welzijn. Gehydrateerd blijven helpt het risico op angst en stress te verlagen en ondersteunt tegelijkertijd de productie van serotonine. Dit vermindert het risico op depressie en bevordert gevoelens van geluk. Door ervoor te zorgen dat we voldoende water drinken, helpen we bovendien vermoeidheid te voorkomen door de vochtbalans op peil te houden. Een goede hydratatie leidt ook tot een positieve gemoedstoestand en een betere nachtrust, waardoor je je zowel lichamelijk als geestelijk fris voelt. Als je vandaag nog niet genoeg water hebt gedronken, beschouw dit dan als een herinnering om je fles te pakken en te drinken - je lichaam zal je er dankbaar voor zijn!