Hoeveel water zou een kind moeten drinken?

Hoeveel water zou een kind moeten drinken?

door Lauren Dethier

Kinderen hebben doorgaans minder vaak dorst dan volwassenen. Omdat zij evenwel meer vocht nodig hebben, leidt dit al gauw tot uitdroging. Hoeveel water is eigenlijk 'voldoende'? Neem een duik in ons artikel om meer te weten te komen!

Een dag in het leven van een kind is erg spannend. Er is zoveel te beleven en te ontdekken, dat drinken snel op de achtergrond raakt. De alledaagse afleiding maakt het voor kinderen moeilijk om hun eigen behoeften waar te nemen en ernaar te luisteren. Het is niet verwonderlijk dat veel kinderen en jongeren veel te weinig drinken, ook al is dat belangrijk om hun energieniveau op peil te houden. 

Hoeveel water zou een kind per dag moeten drinken?

In het algemeen hangt de dagelijkse hoeveelheid vocht die het lichaam nodig heeft af van verschillende factoren, zoals leeftijd, lichaamsbouw en bewegingsniveau. Mensen die zeer actief zijn, d.w.z. vaak inspannende activiteiten ondernemen of veel sporten, hebben natuurlijk meer vocht nodig dan anderen. Omdat kinderen meer energie verbruiken op school en in het dagelijks leven, is het drinken van voldoende water van groot belang. Maar hoeveel water moeten kinderen per dag precies drinken? Om een ruwe schatting te krijgen, kan je onze waterdrop® Hydration App gebruiken. Met gepersonaliseerde functies om de drinkgewoonten van jou en je kind te analyseren, kan je gemakkelijk bepalen hoeveel water jullie beiden nodig hebben en ervoor zorgen dat jullie de hele dag gehydrateerd blijven. 

 Aanbevolen dagelijkse vochtinname voor kinderen en jongeren

Kinderen/Jongeren

Aanbevolen hoeveelheid vocht per dag (ml)

1 - 4 jaar

820ml

4 - 7 jaar 

940ml

7 - 10 jaar

970ml

10 - 13 jaar

1170ml

13 - 15 jaar

1330ml

15 - 19 jaar

1530ml

Bron: German Society for Nutrition et al. (Deutsche Gesellschaft für Ernährung e. V. u. a. (Hrsg)) Referenzwerte für die Nährstoffzufuhr, Neuer Umschau Buchverlag, Neustadt a.d.W. 2001 Richtwerte für Gesunde, bei einer bedarfsgerechten Energiezufuhr und durchschnittlichen Lebensbedingungen.

 

Studies tonen aan: kinderen drinken over het algemeen te weinig

In de Liq.In7 transversale onderzoeken waaraan 6.469 kinderen (4-17 jaar) uit 13 landen deelnamen, voldeed 60% niet aan de aanbevolen hoeveelheid vochtinname die door de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) is vastgesteld. In 6 van de 13 landen dronken kinderen ook meer suikerhoudende dranken en vruchtensappen dan water. Gevolgen als vermoeidheid, hoofdpijn en slechte concentratie hadden allemaal een negatief effect op de schoolprestaties.

De volledige resultaten van het onderzoek zijn hier te vinden.

Typische symptomen van uitdroging

  • Vermoeidheid
  • Duizeligheid
  • Hoofdpijn
  • Concentratieproblemen
  • Stemmingswisselingen
  • Slechte adem
  • Pijnlijke ledematen en spierkrampen

Andere fysieke waarschuwingssignalen zijn onder meer gele, sterk ruikende urine, weinig urine of minimale transpiratie ondanks lichamelijke inspanning. Frequente buikpijn, harde ontlasting of pijn bij de stoelgang zijn ook indicatoren van uitdroging. 

Drinkt je kind te weinig? dit is wat je kan doen!

Zodra je deze symptomen bij je kind opmerkt, is het belangrijk om het vochtgehalte van je kind zo snel mogelijk aan te vullen. Als eerste stap is een groot glas water meestal voldoende. Als de symptomen echter aanhouden en je je zorgen maakt, raadpleeg dan altijd een arts. Om ervoor te zorgen dat het niet zover komt, hebben we onze 5 beste tips op een rijtje gezet om je kinderen meer water te laten drinken.