Ontspullen: wat doen met de spullen die je niet meer wilt

Ontspullen: wat doen met de spullen die je niet meer wilt

door Lauren Dethier

Heb je ooit al eens voor een kast gestaan en bij jezelf gedacht: hoe heb ik ooit zo veel spullen kunnen verzamelen? Geloof ons, je bent heus niet deenige!
Van de kelder tot de zolder - de hoeveelheid spullen die we bezitten, kan vaak overweldigend overkomen. Het kan soms zelfs erg beklemmend aanvoelen als je erbij stilstaat hoeveel spullen je werkelijk bezit, en kasten georganiseerd en opgeruimd houden is niet altijd even eenvoudig. Ter ere van Dag van de Aarde (22 april) laten we je kennismaken met het concept van “ontspullen” en hoe het je kan helpen de dingen overzichtelijker te krijgen. 

Ontspullen, wat is dat?

Het woord verklapt het al: ont - spullen - je doet spullen weg die je niet meer gebruikt en dat zorgt niet alleen voor een opgeruimd huis, maar ook voor meer rust in je hoofd. Overvolle lades, uitpuilende kleerkasten of een chaotisch tuinhuis - hoezeer we ook proberen alles steeds goed te ordenen, soms overvalt de rommel ons gewoonweg en kunnen we het niet langer aanzien. De reden voor de chaos is eenvoudig: we hebben te veel spullen. Bovendien komt dan ook nog eens het besef dat er veel voorwerpen tussenzitten die je al maanden of zelfs jaren niet meer gebruikt hebt. Plots lijkt dat ene apparaat toch niet zo nuttig als eerst gedacht of realiseer je je dat je die extra set borden eigenlijk niet nodig had. Ontspullen is dus een manier om een beter overzicht te krijgen van onze bezittingen, maar ook om meer rust in ons hoofd te creëren. Eens we hebben uitgezocht wat we willen houden en wat niet, komt de vraag: wat doen we dan met alle spullen waar we vanaf willen? Laten we samen eens de opties bekijken.

1. De kleerkast

Laten we beginnen met de kleerkast. Een broek die niet meer past, die ene jurk die toch niet zo heel goed zit of een bloesje dat je eigenlijk nooit gedragen hebt - wat doe je ermee? Hier volgen een aantal ideeën over wat je kan doen met de kleren die je niet meer draagt.

Doneren

Een mooi gebaar is de kledij schenken aan een vereniging. De kledingstukken die je weggeeft, moeten in een goede staat verkeren en gewassen zijn. Steek ze in een zak en breng ze binnen bij een organisatie naar keuze. Er zijn tal van vereningen die je graag zullen zien komen! Geef de voorkeur aan dit soort donaties in plaats van ze in een kledingcontainer te stoppen. 

Verkopen

Zit je krap bij kas? Dan is het verkopen van je overbodige kledij zeker een optie! Het is tegenwoordig heel gemakkelijk om je kleding te verkopen. Je kan kiezen voor een goede ouderwetse methode, zoals een rommelmarkt (altijd leuk in het voorjaar!), of ze online verkopen op platforms als Vinted of Marktplaats

Upcyclen (herbruiken)

Zijn de kledingstukken te beschadigd om te doneren of verkopen? Geef ze een tweede leven. De mogelijkheden zijn legio: je kan van een overhemd een kussenhoes maken, van oude t-shirts poetsdoeken, van een topje een tote-bag... Pinterest staat vol goede ideeën en tutorials om je oude kleren een nieuwe toepassing te geven!

2. De keuken

We verhuizen naar de keuken met haar rommelige kasten en propvolle lades. 

Elektrische apparaten

Elektrische apparaten stapelen zich tegenwoordig snel op: ze nemen veel ruimte in beslag en worden slechts sporadisch gebruikt. Werken de toestellen nog? Breng ze dan binnen bij de Kringloopwinkel. Kapotte apparaten kan je gratis inleveren waar je een nieuw toestel koopt. Meer info vind je hier: Recupel (België) en Milieucentraal (Nederland).

Servies

Een mok met een barstje, een versleten theekan of niet bij elkaar passende schaaltjes - ook die items kan je een nieuwe gebruiksfunctie geven? Maak er een bloemen- of pennenpotje van. Een ander leuk idee (en fijne DIY-activiteit) is kaarsen maken. Dan heb je ook meteen een fantastisch cadeau voor de volgende verjaardag. 

Geen zin om je handen vuil te maken? Breng ongebruikt servies binnen bij de Kringloopwinkel of bied ze aan tijdens een garageverkoop.

Koelkast

Ontspullen kan ook in de koelkast! Het is tijd om al die sauspotten (van mayonaise tot soya) te bekijken en sorteren: te lang geopend of vervallen, die zijn om weg te gooien. De glazen pot kan je afwassen en gebruiken om droge voeding, zoals rijst of peulvruchten, in te bewaren.

Vind je nog meer voedsel dat tegen de houdbaarheidsdatum zit? Dan is het tijd om te koken. Veel websites en apps (zoals MagicFridge) geven je het perfecte recept met de ingrediënten uit jouw koelkast. Hierbij staat er ook eens wat anders op tafel dan je gebruikelijke gerechten.

Kortom, ontspullen betekent niet altijd weggooien. Jouw overbodige spullen herbruiken, doneren of repareren zorgt ervoor dat jij of iemand anders een iets nieuws koopt.

Andersom kan natuurlijk ook: breng eens een bezoekje aan de Kringloopwinkel in je buurt of gebruik apps zoals Too Good To Go om voedselverspilling tegen te gaan.