Vier de Pride Month met Queer Base

Vier de Pride Month met Queer Base

door Lauren Dethier

Een blijvende samenwerking voor LGBTIQ-rechten

 

 "Sinds ik hier ben, heeft Queer Base me moed, steun en kracht gegeven en me in staat gesteld om diversiteit te zien. Nu kan ik in mezelf geloven en accepteren wie ik ben: een jonge en trotse homoseksuele man." – Fahad uit Uganda
 

 

Hier bij waterdrop® heeft Pride Month een speciale plek in ons hart omdat we samenkomen om de LGBTQIA+ Community te vieren en te steunen. Dit jaar vinden we het geweldig om onze samenwerking met Queer Base voort te zetten, een opmerkelijke organisatie in Wenen die zich inzet voor mensen die hun thuisland hebben moeten ontvluchten vanwege hun seksuele geaardheid of genderidentiteit. Om onze voortgezette samenwerking te vieren, hadden we een interview met Queer Base om meer te weten te komen over hoe onze samenwerking hun verschillende projecten ten goede komt en wat ons te wachten staat!

Allereerst, wie is Queer Base en wat doen ze? 

Queer Base, opgericht in 2016, is een organisatie die mensen ondersteunt die in hun land van herkomst vervolgd worden vanwege hun seksuele geaardheid of genderidentiteit. De diensten van Queer Base omvatten coming out begeleiding en gemeenschapswerk, maar ook uitgebreid juridisch advies. Samen met haar samenwerkingspartners biedt Queer Base ook veilige huisvesting voor LGBTIQ-mensen in het asielproces. Queer Base geeft ook trainingen aan mensen die werken in de asielsector, of het nu gaat om opvang, counselingcentra of rechters bij de Federale Administratieve Rechtbank. Op nationaal en regionaal niveau werkt Queer Base aan structurele verbeteringen voor queer vluchtelingen, momenteel met een focus op training voor tolken.

Alleen al in 2023 werden 100 LGBTIQ-vluchtelingen overgebracht naar veilige huisvesting in Wenen en 129 cliënten van Queer Base hebben hun asielprocedure met succes afgerond.

 

 

We vinden het geweldig om voor het 3e jaar op rij samen te werken met Queer Base! Wat vinden jullie van onze samenwerking tot nu toe?Insgelijks! We waren vooral blij dat de eerste twee jaar van onze samenwerking met Conchita Wurst - een Oostenrijks icoon van de LGBTQIA+ Community - goed van start konden gaan. Opkomen voor mensenrechten is iets dat ons na aan het hart ligt, en het helpt natuurlijk als bedrijven in juni niet alleen hun logo's in regenboogkleuren ontwerpen, maar ook projecten gaan steunen. Organisaties zoals de onze vechten het hele jaar door voor de Community en daarom zijn langdurige partnerschappen essentieel. Door de wereldwijde verschuiving naar rechts is het nu nog belangrijker dat we allemaal sterke signalen afgeven die onze waarden van democratie, zorg en saamhorigheid hoog houden. We moeten allemaal een duidelijk standpunt innemen om ervoor te zorgen dat niemand achterblijft.

 

Welke projecten hebben jullie vorig jaar gesteund met onze donaties? Vertel ons meer!

Een groot deel van de donatie gaat rechtstreeks naar het juridisch advies dat we gratis geven aan queer vluchtelingen. In 2023 hebben we 129 dossiers succesvol afgerond, waarvan de meeste vrijwel direct asiel kregen. Dit geeft de vluchtelingen hun leven terug, dat ze anders in angst en onzekerheid zouden moeten doorbrengen. 

Een ander deel van de donatie ging naar de videoproductie van 'Op het puntje van de tong - Es liegt mir auf der Zunge'. Met 'Queer Joy' willen we vreugde en kritisch discours genereren en workshops en video's zijn daar een belangrijk onderdeel van.

Zijn er bepaalde projecten die Queer Base van plan is te steunen met onze donaties dit jaar?

Het geven van juridisch advies is nog steeds erg belangrijk voor ons. We zijn nog steeds afhankelijk van donaties op dit gebied, daarom zullen we een groot deel van onze fondsen hiervoor gebruiken. We plannen ook verdere activiteiten op het gebied van workshops en participatie.We hadden het genoegen om jullie en jullie Community te verwelkomen in onze waterdrop® winkel (net op tijd voor de Pride Parade!) Kunnen jullie ons wat meer vertellen over hoe het voor jullie was? 

Voor ons is het vooral belangrijk om de verhalen en hindernissen te delen die queer vluchtelingen in Oostenrijk ervaren, zodat we mensen dichter bij elkaar kunnen brengen. In een wereld die momenteel zoveel conflicten kent, hebben we deze momenten van luisteren nodig en ook concrete mogelijkheden om de wereld een betere plek te maken.


Kunnen jullie ons een vooruitblik geven op wat er nu gaat gebeuren? 

Op dit moment zijn er nog veel onbeantwoorde vragen. We kunnen bijvoorbeeld een zeer hoog erkenningspercentage hebben, maar hoe gaat het met LGBTIQ-vluchtelingen als ze eenmaal asiel hebben gekregen? Dit betekent dat we zullen proberen om hier meer van onze middelen te mobiliseren en dat we ook partners nodig hebben om een wettelijk recht op integratiesteun te krijgen. Bovendien zijn we net verhuisd naar een nieuw kantoor en hebben we eindelijk meer ruimte om nieuwe projecten te bedenken, dus blijf kijken - het beste moet nog komen!