Wereldwaterdag

Wereldwaterdag

door Lauren Dethier

71% van de aarde is bedekt met water, en 96,5% daarvan is zout water. Dan blijft er nog 3,5% over voor zoet water, waarvan slechts 1% door mensen geconsumeerd kan worden.

Terwijl er bergen weggegooid afval en plastic flessen in onze oceanen en rivieren ronddobberen, teisteren aanzienlijke hoeveelheden CO2 onze atmosfeer die bijdragen tot de opwarming van onze planeet. Door de stijgende temperaturen smelten zoetwaterbronnen zoals gletsjers in hoog tempo, wat leidt tot hogere zeespiegels en ernstige gevolgen voor onze toekomst.

De gevolgen van onze productie, consumptie en afval van plastic raken alle levende wezens die afhankelijk zijn van water als bron van hydratatie of als hun thuis - ook ons. De afbraak en sterfte van koraalriffen over de hele wereld, bijvoorbeeld, kan rechtstreeks in verband worden gebracht met klimaatverandering en stijging van de zeespiegel, wat uiteindelijk gevolgen heeft voor de CO2-uitstoot.

 

Wat is Wereldwaterdag?

De Wereldwaterdag wordt jaarlijks op 22 maart gevierd. Het ontstond in 1993 om aandacht te vragen voor het belang ervan en voor de 2 miljard mensen die geen toegang hebben tot schoon drinkwater. Twee van de belangrijkste doelstellingen zijn "het inspireren tot actie voor duurzame ontwikkeling" en "water en sanitaire voorzieningen voor iedereen tegen 2030". Hoewel het een ontmoedigende en potentieel onmogelijke taak lijkt, hebben mensen al eerder oplossingen voor schijnbaar onmogelijke problemen bedacht.

Hoe ondersteunt waterdrop® Wereldwaterdag?

Bij waterdrop® moedigen we mensen over de hele wereld aan om ervoor te zorgen dat ze genoeg water drinken, maar onze betrokkenheid houdt daar niet op. We beseffen dat als er in veel industrieën, zoals de drankenindustrie, geen significante veranderingen worden doorgevoerd, de aarde onherstelbare schade kan oplopen, waardoor elk levend wezen op aarde wordt getroffen.

Door 98% minder plastic te gebruiken en 98% minder CO2 te produceren dan bij conventionele plastic flessen voor eenmalig gebruik, hebben we een stap in de goede richting gezet. Er is echter meer nodig dan slechts één bedrijf om een significante verandering te zien. Iedereen moet zich inzetten om te voorkomen dat de situatie verslechtert, zodat we een positieve verandering tot stand kunnen brengen.

Hoe draagt waterdrop® bij?

Voor elk 12-Pack dat je koopt, betalen we Plastic Bank voor de inzameling van één weggegooide plastic fles. De fles wordt dan gesorteerd op kleur en type, gewassen en vervolgens fijn versnipperd en verwerkt tot nieuwe producten. Met elke aankoop van Microdrink, Microtea, Microenergy en Microlyte steun je direct de schoonmaak en het herstel van onze oceanen, rivieren en andere kostbare gebieden.

Plastic Bank is een Canadese organisatie die milieuvervuiling aanpakt met behulp van innovatieve recyclingsystemen. Ze verbetert de levenskwaliteit van lokale vrijwilligers die plastic flessen inzamelen op meer dan 500 locaties, waaronder Haïti, Indonesië en de Filipijnen.

Vanaf maart 2023 heeft onze samenwerking met Plastic Bank inmiddels 439.890 kg plastic uit het milieu verwijderd.

Slotwoord

Zonder water zou er geen leven zijn, dus laten we er dan ook op die manier mee omgaan. Laten we bewustere beslissingen nemen over onze watervoorziening - vandaag en elke dag.

 


¹ United Nations (2024) ‘‘Water for Peace’ - World Water Day 2024 campaign launches’: https://www.unwater.org/news/%E2%80%98water-peace%E2%80%99-world-water-day-2024-campaign-launches [accessed 13/01/2024]