Met een gewicht van slechts 2 gram per stuk is het misschien moeilijk te geloven dat onze kleine blokjes al het goede van fruit en planten bevatten, zoals we dat beloven. En toch is het waar en blijft dit tot op heden een prestatie waar we erg trots op zijn. In het licht van de vernieuwde Microdrink hadden we een gesprek met Alexandra Kluy, Team Lead of Research and Development bij waterdrop® (oftewel Teamhoofd van het departement Onderzoek en Ontwikkeling) om meer te weten te komen over hoe onze verfrissende hydratatieblokjes worden gemaakt en de fruitige ingrediënten erin.
Wat kan je ons vertellen over het verschil tussen fruitpoeders, fruitextracten en fruitaroma's?
Fruitpoeders, fruitextracten en natuurlijke aroma's zijn allemaal producten die afkomstig zijn van fruit, maar ze hebben verschillende kenmerken en afzonderlijke functies. Fruitpoeders en -extracten worden gemaakt door fruit te bewerken om de smaak, kleur en voedingswaarde ervan te concentreren in een kleine, maar machtige essence. Natuurlijke fruitaroma's daarentegen zijn reeds geconcentreerde vormen van vergankelijke verbindingen die een unieke geur en smaak geven. Dat is het belangrijkste verschil tussen de drie vormen.
Wat is het verschil tussen het gebruik van fruitpoeders, fruitextracten en natuurlijke fruitaroma's in recepten?
Het is eerst belangrijk om te weten dat ze hun eigen kwaliteiten hebben. Fruitpoeders worden ofwel gebruikt om een vruchtenpuree of -sap te maken, ofwel toegevoegd aan voedsel en dranken als smaakversterker. Fruitextracten worden meestal ingezet als natuurlijke kleurstoffen, smaakstoffen of verwerkt in voedingssupplementen. Fruitaroma's daarentegen worden meestal gebruikt in de voedingsmiddelen- en drankenindustrie als natuurlijke, in plaats van synthetische smaakmaker. Ze worden meestal in kleine hoeveelheden toegevoegd om de smaak te versterken, maar ze veranderen de kleur niet en voegen geen significante voedingswaarde toe.
Hoe beslis je dan wat je voor welk recept gebruikt?
We gebruiken meestal fruitpoeders en -extracten in onze recepten. Als we bijvoorbeeld een natuurlijk kleurtje aan het drankje willen toevoegen, kiezen we een extract met een intensere kleur, bijvoorbeeld zwarte bes. Als we vinden dat de smaak van een van de ingrediënten meer naar voren moet komen, kiezen we voor een poedervorm.
Het hangt ook af van het soort smaak dat we aan de vrucht onttrekken. Sommige vruchten, bijvoorbeeld citrusvruchten, hebben hun smaak geconcentreerd in de oliehoudende delen van de vrucht oftewel essentiële oliën, zodat hun smaak alleen kan worden geëxtraheerd en niet tot fruitpoeder kan worden verwerkt. Zoals je al kan raden, komt er heel wat kijken bij ons productieproces, maar dat heb je waarschijnlijk al van Christoph gehoord, dus ik zal hier niet te veel in detail treden (klik hier om Een exclusieve blik op onze Microdrink met Christoph Hermann, CDO van waterdrop® te lezen).
Hoe worden de grondstoffen verwerkt tot hun uiteindelijke vorm, zoals fruitpoeders of -extracten?
Er zijn verschillende methoden om fruitpoeders en -extracten te maken, maar de meest voorkomende zijn sproeidrogen, vriesdrogen en drogen.
Bij sproeidrogen wordt het vruchtensap of -puree gereduceerd tot kleine druppeltjes en vervolgens blootgesteld aan hete lucht, die het vocht verdampt en een droog poeder achterlaat. Bij vriesdrogen wordt het fruit eerst bevroren, en dan wordt het vocht verwijderd door sublimatie, waarbij het ijs direct in een gas verandert zonder dat het door een vloeibare toestand gaat. Dit proces helpt om de kleur, smaak en voedingswaarde te behouden. Het eindproduct is een droog, vederlicht fruitpoeder dat door toevoeging van water kan worden gerehydrateerd.
Drogen is een eenvoudigere methode waarbij het gesneden of gehakte fruit wordt blootgesteld aan lage hitte totdat het meeste vocht is verdwenen. Het gedroogde fruit wordt dan vermalen tot een poeder of verder verwerkt tot een extract.
Zijn er voordelen aan het gebruik van fruitpoeders en -extracten boven echt fruit?
Hoewel fruitpoeders en -extracten enkele voordelen kunnen hebben ten opzichte van vers fruit, zijn ze beslist geen vervanging voor een evenwichtige voeding (die een verscheidenheid aan volwaardige voedingsmiddelen bevat)!
Dat gezegd hebbende, een goede eigenschap van fruitpoeders en -extracten is dat ze handig en eenvoudig te gebruiken zijn. Ze kunnen worden toegevoegd aan smoothies, baksels en andere recepten om de smaak en voeding van het gerecht te verbeteren. Ze zijn ook licht van gewicht en lang houdbaar, waardoor ze een goede optie zijn voor wie reist of een drukke agenda heeft.
Fruitpoeders en -extracten kunnen ook een geconcentreerde bron zijn van bepaalde voedingsstoffen, zoals antioxidanten, vitaminen en mineralen, in vergelijking met vers fruit. Dit is geweldig voor wie zijn/haar/hun inname van voedingsstoffen wil verhogen zonder grote hoeveelheden fruit te eten.
Blijven voedingsstoffen en smaak volledig behouden bij het reduceren van fruit tot poeder of extract?
Ik zou zeggen dat dit varieert en afhangt van het soort fruit, de verwerkingsmethoden en de bewaaromstandigheden. In het algemeen kunnen sommige voedingsstoffen tijdens de verwerking verloren gaan, maar het eindproduct kan nog steeds een aanzienlijke hoeveelheid waardevolle vitaminen, mineralen en antioxidanten bevatten.
De smaak van het fruit kan ook worden beïnvloed door de verwerking, omdat sommige smaken verloren kunnen gaan. Als echter de juiste verwerkings- en bewaarmethoden worden gebruikt, kunnen we ervoor zorgen dat de smaak van het uiteindelijke fruitpoeder/extract op de oorspronkelijke vorm lijkt en zo verzekeren we dat onze producten (Microdrink, Microtea, Microenergy en Microlyte) zo echt mogelijk smaken.
Vooral met de vernieuwde en verbeterde Microdrink recepten hebben we echt geluisterd naar wat onze Community te zeggen had en gewerkt aan het verbeteren van de uiteindelijke smaak, dus probeer ze maar eens uit - je zal zeker niet teleurgesteld zijn!